Väkivalta on ikävää - silti siihen pitäisi valmistautua

Tämän viikon Erikoisjoukot -realityohjelman jaksossa kilpailijat laitettiin nyrkkeilemään toisiaan vastaan. Kuten arvata saattaa, osalla oli jotakin soveltuvaa taustaa ja toisilla taas ei - lisäksi tilanteen jännitys aiheutti parilla suorittajalla stressireaktioita. Kaikki suorittivat tehtävän rohkeasti eikä kukaan luovuttanut - hienoa! Kaikki osallistujat voivat olla itsestään ylpeitä tuon tehtävän osalta. Tuo rasti on siinä mielessä mielenkiintoinen, että siinä pyritään nostamaan esiin aggressiivisuutta myös sellaisissa henkilöissä, jotka eivät välttämättä ole ikinä joutuneet kaivamaan sitä esiin.
Eräs kilpailijoista totesi haastattelussa, ettei tiedä miten reagoisi jos joutuisi kohtaamaan väkivaltaa ja pari muuta kertoi, että tuon kaltainen rasti olisi erityisen paha, koska ei pidä väkivallasta. Hienoa, että tuo ohjelma tarjosi nyt heille mahdollisuuden testata tuota edes pienen hetken kontrolloidussa ympäristössä. On nimittäin niin, että väkivaltatilanne on äärimmäisen stressaava ja epämiellyttävä tilanne etenkin, kun se tulee yllättäen päälle.
Väkivaltaan voi valmistautua ja tässä tarkoitan uhkatilannetta, joka on jo eskaloitunut kannaltasi hätävarjelutilanteeksi, jossa joudut käyttämään voimakeinoja hyökkäyksen lopettamiseksi ja irtautuaksesi tilanteesta. Pahimmillaan tämänkaltainen tilanne voi tulla vastaan täysin yllättäen, kun olet esimerkiksi hakemassa lastasi päiväkodista ja vastaan kävellyt Alfa-PvP:tä vetänyt päihteidenkäyttäjä sekoaa ja kokee sinut uhkana. Jos tällainen tilanne iskee päälle etkä ole koskaan harjoitellut ennakkoon esimerkiksi iskujen ottamista, liikkumista ja kamppailua henkilöä vastaan, joka yrittää satuttaa sinua, on lähtökohta selviytymiseen todella huono.
Tarvitaanko teille uhkatilannekoulutusta esimerkiksi uhkaavien asiakkaiden vuoksi? Me tarjoamme räätälöidyt turvallisuuskoulutukset! Tutustu alla olevan trailerin avulla uhkatilannekoulutukseen.
Itselleni tulee mieleen pari omakohtaista esimerkkiä vuosien takaa. Minua lyötiin töissä ollessani ensimmäisen kerran joskus 2009 keskelle naamataulua sillä seurauksella, että nenä murtui ja tipuin maahan. En ollut ollenkaan varautunut siihen ajatukseen, että kiihtynyt asiakas voisi lyödä minua. Muutama vuosi sen jälkeen sain taas nyrkistä ollessani töissä, mutta tuona kertana ehdin sentään hiukan jännittää leukoja ja niskaa ja onnistuin pysymään pystyssä - vaikka myönnän että tuo lyönti tuli jälleen hyvin yllättäen. Tuolla kerralla reagoin ottamalla suojausasennon, pyysin paikalle lisää apua ja aggressiivinen henkilö saatiin hallintaan (hänen kihlattunsa kylläkin puri minua vielä mutta se on oma tarinansa). Uskon tuossa tilanteessa auttaneen, että olin ottanut iskuja vastaan ennenkin (kamppailusalilla) ja olin harjoitellut liikkumista ja suojaamista.
Väkivaltaa valitettavasti nähneenä ja kokeneena sekä tapahtumakulkuja selvitelleenä voin todeta, että aktiivisessa väkivaltatilanteessa (lue: hätävarjelutilanteessa) heikoiten pärjää jäätynyt ja passiivinen henkilö. Miten sinä olet valmistautunut hätävarjelutilanteeseen vai oletko valmistautunut ollenkaan?
Ps. Joo, kamppailuharjoittelu ja itsepuolustusharjoittelu ovat eri asioita kuin oikea väkivaltatilanne - tuohan nyt on aivan selvä asia. Oma näkemys on kuitenkin se, että stressaavassa hätävarjelutilanteessa tarvittavaa "luonnetta" ja kykyä puolustaa itseään voidaan kehittää kamppailunomaisella harjoittelulla - silloin kun joudut simuloidun paineen alle. Se on ainakin parempi lähtökohta kuin ei harjoittelua ollenkaan.
Turvallista ja lämmintä kevättä kaikille!
-Joel
Ps. Jos teidän yrityksellenne tai yhteisöllenne tarvitaan uhkatilannekoulutusta, nyt kannattaa pyytää tarjous! Etukoodilla HUHTI25 saa -15% tarjoushinnan räätälöidystä turvallisuuskoulutuksesta. Etu on voimassa, jos koulutus sovitaan huhtikuun aikana - itse koulutus voidaan järjestää myöhemmin, vaikka ensi syksynä 2025! Sovi siis koulutuksesta huhtikuun 2025 loppuun mennessä! Voit pyytää tarjouksen alla olevan painikkeen kautta: